در کنار کووید ۱۹ و تغییرات اقلیمی، یک موضوع دیگر هم در دو سال گذشته تیتر خبرها را به خود اختصاص داده بود و آن هم رمز ارزها بود. محبوبترین و ارزشمندترین ارز دیجیتال، بیت کوین است که به نظر میرسد سرعت حرکت بقیه ارزها را دیکته میکند و بسیاری از آنها با نوسانات قیمت این ارز، افزایش یا کاهش قیمت را تجربه کردهاند. در این میان عدهای از افراد به استفاده از پلتفرم شبکههای اجتماعی به اینفلوئنسر ارزهای دیجیتال تبدیل شدند و توانستند مخاطبانی را جذب کنند. این افراد در کنار بازارسازهای سنتی اقتصادی مانند عرضه و تقاضا که قیمت یک ارز دیجیتال را تعیین میکند، توانستند عامدانه یا سهوا، با نفوذ بر مخاطبان خود تاثیر چشمگیری بر قیمت ارزها داشته و گاهی در عرض یک روز، قیمت یک ارز را کاملا تغییر دهند. گرچه شاید این روند کاملا جدید به نظر برسد اما ارزهای دیجیتال مخصوصا بیت کوین، از همان آغاز پیوند نزدیکی با افراد تاثیرگذار دارند. در ادامه خواهیم دید که چگونه افراد پرمخاطب در رسانه، میلیاردرها و ورزشکاران حرفهای میتوانند یک ارز را به اوج رسانده یا با خاک یکسان کنند.
فرد یا افرادی به نام ساتوشی ناکاموتو، بیت کوین را ایجاد کرده و هنوز هم شخصیتی پنهان دارند. در طی سالها، افراد بسیاری ادعا کردند که ساتوشی هستند و امیدوار بودند که این ادعا بتواند توجه افراد بسیاری را به آنها جلب کند. البته به دلیل اینکه آدرس کیف پول بیت کوین ساتوشی ناکاموتو مشخص است، هرکسی که میخواهد ثابت کند ناکاموتو است فقط باید کمی بیت کوین از آن کیف پول به آدرس دیگری جا به جا کند. تا به امروز همه این مدعیان در ادعای خود شکست خوردهاند و فقط اینفلوئنسر ارزهای دیجیتال باقی ماندند که مخاطبان خود را از دست داده و مجبور به بستن حسابهای خود شدند.
ساتوشی تقریبا بین سالهای ۲۰۰۷ تا ۲۰۱۰ روی بیت کوین کار میکرده است. او اصلا در بازار بیت کوین هیچگونه مداخلهای انجام نداده است. علاوه بر این، کیف پولهایی که از طریق الگوی Patoshi به عنوان کیف پول او شناسایی شدهاند هرگز بیت کوینهای خود را نفروختهاند حتی بیت کوینهایی که از بلاک اولیه استخراج شدهاند. گرچه استدلال واقعی این روش پنهان ماندن شخصیت مشخص نیست، اما بسیاری از مردم حدس میزدند که او نمیخواهند تاثیر زیادی روی بازار بیت کوین بگذارد. گرچه ساتوشی اینفلوئنسر ارزهای دیجیتال در نظر گرفته نمیشود اما نام او ناخواسته در این دسته قرار میگیرد چون عدهای ادعا کردند که او هستند.
جان مک آفی یکی از میلیونرهای جنجالی بود که نرمافزار محبوب آنتی ویروس کامپیوتر را ایجاد کرد که هنوز هم نام او را بر خود دارد. پس از کسب شهرت از طریق آنتی ویروس مک آفی، او از این شهرت عمدتا برای ارتقای کسب وکارها یا حوزههایی که در آنها سهام داشت استفاده میکرد. او سعی کرد وارد سیاست شده و در انتخابات ریاست جمهوری حزب جمهوریخواه آمریکا برنده شود. در اکتبر ۲۰۲۰، او در اسپانیا بابت جرائم مربوط به مالیات بازداشت شد. علاوه بر این او محکوم به ایجاد الگوی صعود و نزول در ارزهای دیجیتال شده بود. مک آفی در واقع اینفلوئنسر ارزهای دیجیتال بود که با شهرت خود باعث جابهجایی قیمت ارزها و کسب سود از این طریق شده بود. او ارزهایی مانند دوج کوین و ردکوین (Reddcoin) را تبلیغ کرده و وقتی مردم برای خرید این ارزهای هجوم برده و قیمت آنها بالا میرفت، او ارزها خود را فروخته و ۲ میلیون دلار سود کرد. او از توییتر خود برای این کار استفاده میکرد. مک آفی پس از اطلاع از اینکه دولت اسپانیا او را به آمریکا تحویل خواهد داد، خود را در سلول خود در زندان بارسلونا حلقآویز کرد. آنچه مرگ او را رمزآلود کرده بود این بود که مک آفی سالها قبل توییت کرده بود که او هرگز خودکشی نخواهد کرد و اگر روزی این اتفاق افتاد، مردم بدانند که دشمنان او در آمریکا او را به قتل رساندهاند. به هر حال، مک آفی یکی از اولین چهرههای سرشناس بود که با نفوذ خود بر قیمت ارزها تاثیر گذاشته و از این کار سود میبرد.
در حال حاضر، ایلان ماسک خالق تسلا و اسپیس ایکس بیشک تاثیرگذارترین اینفلوئنسر ارزهای دیجیتال در جهان است. این میلیاردر غیر قابل پیشبینی خالق برخی از بلندپروازانهترین پروژههای بشری مانند زندگی روی مریخ، اینترنت ماهوارهای، ادغام مغز انسان و هوش مصنوعی و غیره است. در واقع این پروژهها گاهی به قدری جاهطلبانه هستند که از نظر جامعه علمی، امکانناپذیر به نظر میرسند. ماسک ۵۷.۸ میلیون نفر فالوئر در توییتر دارد. رابطه او ارزهای دیجیتال جنجالبرانگیز بوده است. او در ابتدا طرفدار پر و پا قرص بیت کوین بود و با تبلیغ آن، قیمت این ارز را افزایش داد. وقتی کمپانی تسلا تصمیم گرفت ۱.۵ میلیون دلار سرمایهگذاری در ارزهای دیجیتال انجام دهد، قیمت بیت کوین بالاتر رفت. البته او بعدها با اعلام نگرانی در مورد انرژیبر بودن استخراج بیت کوین باعث کاهش قیمت آن شد(خبر توقف فروش تسلا با بیت کوین را بخوانید). پس از آن، ماسک به تبلیغ و حمایت از دوج کوین و آلت کوینهای مشابه پرداخت. اگر در ابتدا ماسک از قدرتی که روی قیمت ارزها داشت بیخبر بود، در حال حاضر او عامدانه از قدرت خود در شبکههای اجتماعی برای بازی با بازار استفاده میکند. گرچه هنوز هم ماسک نفوذ زیادی روی بازار دارد اما بسیاری از طرفداران قبلی او دیگر موضع سابق را ندارند. او متهم شده است که عامدانه و با هدف و نیت خاص به دستکاری بازار میپردازد و ظاهرا توییتهای او دیگر قدرت گذشته را ندارند. این امکان وجود دارد که کمیسیون بورس و اوراق بهادار آمریکا ماسک را جریمه یا از او شکایت کند؛ چون او اخیرا ۴۰ میلیون دلار بابت جرائم مشابه جریمه شده بود.
اگر در گذشته اینفلوئنسر ارزهای دیجیتال کمابیش به چشم میخورد، به نظر میرسد این روزها امکان ندارد وارد پلتفرمهای شبکههای اجتماعی شوید و فردی مشهور در حال تبلیغ ارزهای دیجیتال نباشد. نکته مشترک در همه آنها این است که هیچکدام از آنها ارزهایی مانند بیت کوین، اتر یا دوج را تبلیغ و معرفی نمیکنند بلکه اغلب ارزهای کمتر شناختهشده را هدف قرار میدهند. این روزها افراد زیادی با بازارهای ارز دیجیتال آشنا شدهاند و فرصت کلاهبرداری هم بیشتر فراهم شده است؛ بنابراین بهتر است آگاهی ما از دامها و راههای از دست دادن سرمایه هم بالاتر برود. بازار ارزهای دیجیتال کلا بازاری با نوسانات شدید است. آیا باید اینفلوئنسرها را دنبال کنید؟ توصیه ما به شما این است که خلاف گفتههای آنها عمل کنید چون ثابت شده است که هیچکدام از آنها نیت خیری نداشته و در طولانی مدت تمام سرمایه شما را به باد میدهند.
نظر شما درباره اینفلوئنسرهای ارز دیجیتال چیست؟ تجربه دنبال کردن اینفلوئنسر ارزهای دیجیتال را داشتهاید؟ اگر قصد انجام معاملات ارزهای دیجیتال را دارید، میتوانید قیمت لحظه ای ارزهای دیجیتال و همچنین نمودار و تغییرات ۲۴ ساعته ارزها را در کافه ارز مشاهده کنید. همچنین در صورت نیاز به خرید و فروش ارزهای دیجیتال میتوانید از خدمات منحصر به فرد کافه ارز استفاده کنید.