این روزها میتوان پول را در یک چشم بر هم زدن به هر جای دنیا ارسال کرد؛ البته بسیاری از این نقل و انتقالات بین بانکها از طرق شبکه پرداخت سوئیفت انجام میشود. این شبکه در سال ۱۹۷۳ برای ایجاد مجموعهای از فرآیندهای رایج جهت استانداردسازی پرداخت های بین المللی ایجاد شد. این شبکه از همان ابتدا شامل ۱۰۰۰۰ موسسه مالی در ۲۱۲ کشور سراسر جهان بود که روشی ایمن، سریع و سازگار برای بانکها جهت انتقال پول بین کشورها فراهم میکرد. اما سوئیفت چیست و طرز کار آن چگونه است؟
حواله سوئیفت (SWIFT) که مخفف جامعه جهانی ارتباطات مالی بین بانکی (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication) است، یکی از رایجترین روش های انتقال پول در جهان است. سوئیفت در واقع یک سیستم ارتباطات مالی بین بانکی در سراسر جهان است که توسط بانکها و سایر موسسات مالی برای انتقال و ارسال دستورالعملهای دقیق، سریع و ایمن پول استفاده میشود.
قبل از ایجاد شبکه پرداخت سوئیفت ، بانکها به سیستم تلکس (TELEX) متکی بودند. تلکس از سیستم مخابره مانند تلگراف برای انتقال پیامهای متنی بین بانکها برای اعلام انتقال پول استفاده میکرد. بنابراین نام آن نوع انتقال را انتقال تلگرافی نامیده بودند.
برخلاف پلتفرمهای انتقال پول همتا به همتا، سوئیفت پورتالی نیست که پول را از یک بانک به بانک دیگر انتقال دیگر بلکه این سیستم، اطلاعات را انتقال میدهد. شبکه پرداخت سوئیفت به عنوان یک شبکه انتقال اطلاعات عمل میکند و مکان اصلی پول شما را از طریق یک سری بانک، به مقصد نهایی متصل میکند. سپس پول شما از کشوری به کشور دیگر منتقل شده و بین موسسات مالی مختلف رد و بدل میشود تا زمانی که به نقطه نهایی برسد.
نکته جالب این است که شبکه پرداخت سوئیفت اصلا پول شما را منتقل نمیکند. بلکه یک سفارش پرداخت ایجاد میکند که بین حسابهای موجود در موسسات مالی مختلف منتقل میشود که به آن کد سوئیفت گفته میشود و متشکل از یک مجموعه منحصر به فرد از ۸ تا ۱۱ کاراکتر از که برای شناسایی بانکی که پول شما به آن منتقل میشود، استفاده میشود. کد سوئیفت را با نام کد شناسایی بانک (BIC) هم میشناسند.
وقتی کد SWIFT را تجزیه کنیم از رشتهای از کدهای مختلف تشکیل شده است:
– کد چهار حرفی موسسه مالی
– کد دو حرفی کشور
– کد دو رقمی شهر یا موقعیت مکانی
– کد سه رقمی شعبه (کدهای سوئیفت همیشه شامل این مورد نیستند)
در واقع این کدها هستند که بین بانکها منتقل میشوند و نتیجه نهایی پولی است که به مقصد خود میرسد. استفاده کردن از کد سوئیفت استفاده منجر به تاخیر در انتقال یا عدم انتقال پول میشود.
بانکها معمولا کد شبکه پرداخت سوئیفت خود را روی وبسایت خود قرار میدهند هرچند میتوانید با جستجو در پایگاه داده وبسایت سوئیفت هم کد هر موسسه مالی که به دنبال آن هستید را پیدا کنید. همیشه بهترین راه این است که از خود بانک کد صحیح را دریافت کنید. پرداخت سوئیفت دارای سه مرحله است:
۱. به بانک رفته و شماره حساب و کد سوئیفت بانک دریافتکننده را در اختیار بانک مبدا قرار دهید
۲. سپس بانک شما یک پیام سوئیفت به بانک دریافتکننده ارسال کرده و درخواست شما برای انتقال پول را به آنها مخابره میکند
۳. بانک مبدا تایید بانک مقصد را دریافت کرده و اجازه میدهد پول به حساب بانک دریافتکننده وارد شود.
استفاده از خدمات شبکه پرداخت سوئیفت مستلزم این است که تایید کنید بانک شما بخشی از شبکه سوئیفت است. در این صورت شما میتوانید از این خدمات استفاده کنید. از آنجایی که پول شما بین بانکهای مختلف در حال انتقال است، هر بانکی که در بین مسیر باشد مبلغی را به عنوان کارمزد از شما کسر خواهد کرد، بانک مبدا شما ممکن است نرخ ثابتی را بابت این مبالغ از شما کسر کند. با توجه به ماهیت بینالمللی بودن شبکه پرداخت سوئیفت ، هیچ جدول ثابتی برای کارمزدها وجود ندارد.
اگر نقل و انتقال شما شامل تبدیل ارز به ارز دیگر باشد، از نرخ تبدیل ارزها آگاه باشید. نرخ تبدیل بانکها معمولا ۴ تا ۵ درصد بالاتر از نرخی است که در گوگل پیدا میکنید.
در مورد زمان انجام سوئیفت، گرچه این روش برای انتقالات سریع و امن بینالمللی ایجاد شده است اما در مقایسه با روشهای مدرن امروزی واقعا کند است. انجام پرداختهای بینالمللی با استفاده از شبکه پرداخت سوئیفت ممکن است ۲۴ تا ۴۸ ساعت طول بکشد که بستگی به پیچیدگی انتقالات دارد و حتی ممکن است در بعضی مواقع، تا پنج روز کاری هم طول بکشد.
متاسفانه به دلیل وجود تحریمها، ایرانیان قادر به استفاده از شبکه پرداخت سوئیفت نیستند. اگر شما هم نیاز به انتقال پول به خارج از کشور دارید، با استفاده از خدمات افتتاح حساب پی پال کافه ارز ، تنها با چند گام ساده میتوانید یک حساب بینالمللی داشته باشید و نقل و انتقالات پول را به آسانی انجام دهید. همچنین شما میتوانید بدون داشتن حساب پیپال با استفاده از خدمات خرید با پی پال کافه ارز ، خریدهای آنلاین خود را انجام دهید.