از زمان حضور رمز ارزها در بازار اقتصاد جهانی همواره این دسته از ارزها و به خصوص بیت کوین با چالشهای بسیار زیادی مانند امنیت و مقیاسپذیری روبهرو بوده است. مقیاس پذیری، حفظ حریم خصوصی و افزایش امنیت دقیقا هدف طراحی فناوری تپ روت (Taproot) برای بیت کوین است.
فناوری تپ روت به همراه امضای شنور (Schnorr signature) یکی از مورد انتظارترین فناوریهای طراحی شده برای افزایش امنیت بیت کوین از زمان معرفی SegWit است. به بیان ساده، هدف تپ روت تغییر روش کار اسکریپتهای بیت کوین به منظور بهبود حریم خصوصی افراد، افزایش مقیاسپذیری و امنیت شبکه بلاک چین است.
هر فردی که دستی در بازار ارزهای دیجیتال داشته باشد از میزان اهمیت امنیت و مقیاس پذیری معاملات ارزی باخبر است. در واقع این دو مورد بزرگترین نگرانی افراد در حین انجام معاملات بوده که حتی ارز محبوبی مانند بیت کوین نیز از آن در امان نمانده است؛ حال خلاء و نقص چنین موردی را فناوری تپ روت تامین میکند.
همانطور که اشاره شد ارزهای دیجیتال و به خصوص بیت کوین از زمان حضور در بازار اقتصاد جهانی همواره با چالشها و فراز و نشیبهای زیادی روبهرو بودهاند، با این حال این ارز تاکنون سرپا مانده و در صدر محبوبترین و باارزشترین رمز ارز جهان قرار دارد و مواردی مانند هک ام تی گوکس (Mt.Gox) تا هارد فورک معروف این رمز ارز به محبوبیت آن دامن زده و تاکنون بازار ارزهای دیجیتال توانسته است بر پایه بیت کوین پایدار بماند.
با این وجود، نمیتوان مشکلات و نقصهایی که در این میان وجود دارد را نادیده گرفت. یکی از بزرگترین مشکلات بیت کوین، مربوط به «حفظ حریم خصوصی» است. از آنجایی که بلاک چین یک فناوری جامع و عمومی بوده که تمامی افراد از سراسر جهان میتوانند به آن دسترسی داشته باشند، بنابراین هر فردی میتواند بر روند انجام معاملات و تراکنشها در یک شبکه نظارت داشته باشد. این موردی است که باعث شکایت عده بسیاری شده است.
تکنیکهای بسیار زیادی مانند مخلوط کردن کوینها یا کوین میکسینگ (Coin Mixing) یا ترکیب سکهها با هم (CoinJoins) میتوانند تا حدودی روند انجام معاملات را مخفی نگه دارند اما باز هم این موارد باعث نمیشود که روند انجام معاملات با بیت کوین خصوصیسازی شود. هرچند که هنوز فناوری تپ روت نمیتواند به صورت کامل ادعا کند که این نقص را رفع کرده است اما میتواند میزان ناشناس بودن در شبکه را افزایش دهد.
براساس نظر تحلیلگران بازار ارزهای دیجیتال، پیش بینی میشود بروزرسانی جدید تپ روت بتواند گامی اساسی در جهت حل این مشکل و ایجاد حریم خصوصی برای انجام معاملات با بیت کوین در شبکه بلاک چین باشد.
تپ روت یک سافت فورک (Soft Fork) است که باعث تقویت امنیت و عملکرد بیت کوین و انجام تراکنشهای مالی با آنها میشود. برای اولین بار پیشنهاد طراحی تپ توسط گرگ مکسول (Greg Maxwell)، توسعهدهنده بیت کوین کور (Bitcoin Core)، در ژانویه ۲۰۱۸ مطرح و رونمایی شد و از اکتبر ۲۰۲۰ به کتابخانه بیت کور اضافه شد.
به منظور افزایش امنیت و ایجاد حریم خصوصی این پروژه با هدف تغییر اسکریپتهای بیت کوین آغاز به فعالیت کرد. با استفاده از بیت کوین، تراکنشهای شبکه بیت کوین میتوانند از ویژگیهای بسیاری مانند موارد زیر بهرهمند شوند:
بدون وجود تپ روت، هر فردی میتواند تراکنشهایی که از ویژگیهای پیچیده استفاده میکنند را تشخیص داده و به سادگی در معرض هک قرار دهد. اما با وجود تپ روت تمامی قسمتهای فعال تراکنشی که با بیت کوین انجام میشود مخفی مانده و شبیه به یک تراکنش ساده میماند.
برای مثال، با وجود تپ روت میتوان یک معامله همتا به همتا (P2P) یا یک قرداد هوشمند در یک کانال لایتنینگ (Lightning Network) ایجاد کرد که معامله را مخفی میکند اما دقت به این نکته را نیز نباید فراموش کرد که در نهایت هزینه و نتیجه معامله در کیف پول فرستنده اولیه و کیف پول گیرنده نهایی در معرض دید بوده و تغییری نخواهد کرد.
حال با به روز رسانی جدید تپ روت و اضافه شدن فناوری «امضای شنور» طرفداران بیت کوین بی صبرانه منتظر کاربردهای جدید این فناوری و عملکرد آن هستند.
امضای شنور (Schnorr signature) یک طرح امضای دیجیتال است که توسط «کلاوس شنور» ریاضیدان و رمزنگار آلمانی طراحی شده است. این امضا در سال ۲۰۰۸ ثبت رسیده بود اما الگوریتمهای معرفی شده در آن هم اکنون در بازارهای ارز دیجیتال استفاده میشوند. این امضاها عمدتا به دلیل سادگی کاربردی و تولید امضاهای مختلف با استفاده از الگوریتمهای خاص جهت افزایش امنیت شبکه استفاده میشوند.
گفته میشود توسعه طرح امضاهای شنور در بازار ارزهای دیجیتال میتواند انقلاب برای آغاز نسل جدیدی از امضاهای مربوط به بیت کوین و سایر شبکههای بلاک چین شود.
یکی از اصلیترین مزایای استفاده از امضای شنور در تپ روت، این است که میتوان همزمان چندین کلید در یک معامله پیچیده بیت کوین استفاده کرد تا امضایی منحصربه فرد تولید شود. افراد برای استفاده از چنین مزیتی هر کدام امضای شنور خود را داشته که در بستری به نام اشنور جمع شده و برای شروع معامله بررسی میشوند. به این فرآیند «تجمیع امضا» (signature aggregation) میگویند.
علاوهبر افزایش مقیاسپذیری و امنیت انجام معاملات با بیت کوین، تپ روت با تاکید بر ایجاد حریم خصوصی توانسته کارایی معاملات با بیت کوین را به طرز چشمگیری افزایش دهد. از دیگر مزایای تپ روت برای بیت کوین باید از موارد زیر نام برد:
مورد آخر یکی از مهمترین فواید تپ روت برای بیت کوین است؛ چرا که اگر امضاهای شنور انعطافپذیر باشند، به راحتی قابل جعل بوده و معامله میتواند هک شود. در صورتی که قصد تغییر امضای خود را دارید به این نکته دقت داشته باشید که ممکن است پس از انجام این کار برای خروج دوباره بیت کوینها خود به مشکل بربخورید که در نتیجه بر یکپارچگی کل سیستم تاثیر میگذارد.
آیا با تپ روت و وظیفه آن برای بیت کوین آشنا شدید؟ نظر شما در مورد این فناوری چیست؟ نظر خود را با ما به اشتراک بگذارید و اگر قصد خرید و فروش ارزهای دیجیتال را دارید میتوانید با مراجعه به قسمت خرید و فروش اتوماتیک ارزهای دیجیتال در وبسایت کافه ارز، به راحتی و طی چند مرحله ساده، خدمات مورد نظر خود را دریافت کنید. همچنین شما میتوانید قیمت لحظه ای ارزهای دیجیتال و همچنین نمودار و تغییرات ۲۴ ساعته ارزها را در کافه ارز مشاهده کنید.