بلاک چین تلگرام در واقع نوعی دیتابیس یا پایگاه داده است. که روی یک یا چند سرور خاص قرار ندارد، بلکه روی تمام کامپیوترهایی که به شبکه متصل می شوند. توزیع شده و بعضی کارشناسان فناوری اطلاعات معتقد هستند که در شبکه “بلاکچین” نظارت دولتی بر اینترنت محدود میشود. و امکان اعمال فیلتر ضعیف میشود؛ البته بعضی دیگر از کارشناسان فناوری اطلاعات مانند محمود کلاهخو معتقدند که اضافه شدن قابلیتی برای انتقال سکههای دیجیتال هیچ دلیل منطقی برای غیرقابل فیلتر شدن تلگرام نیست.
از سوی دیگر مشخص نیست که قابلیت بلاکچین چگونه ارایه خواهد شد. آیا استفاده از آن هزینه دارد؟ و یا حتی روی پیامرسان تلگرام عرضه میشود. یا در یک پلتفورم جداگانه ارایه خواهد شد؟ اینها سوالاتی است که هنوز پاسخ روشنی ندارد و به همین دلیل نمیتوانیم بگوییم که بلاکچین به عبور از سیستم فیلترینگ کمک خواهد کرد. در ادامه مقاله با کافه ارز همراه باشید به بررسی بلاک چین تلگرام بپردازیم.
با اینکه فناوری بلاک چین تلگرام تا کنون سر و صدای زیادی کرده است. اما هنوز تاریخ دقیق و مشخصی برای عرضه آن به صورت رسمی گفته نشده است. به گفته ” پاول دروف ” بنیانگذار تلگرام این فناوری در زمان نگارش این مقاله به صورت آزمایشی در کشور روسیه در حال اجرا می باشد. البته همچنان می توان با IP های کشور روسیه در دیگر نقاط جهان فناوری بلاک چین را تست کرد. هم اکنون با استفاده از فناوری بلاک چین ( آزمایشی )، می توان از تلگرام بدون نیاز به هیچ نرم افزار تغیر ای پی استفاده کرد البته این را هم باید اضافه کنیم که این ازمایش هم اکنون در کشور روسیه در حال انجام می باشد.
به گفته دروف پیش بینی می شود که فناوری بلاک چین در تلگرام تا پایان سال 2020 به صورت رسمی به جهانیان معرفی می شود. برخی ها هم این تاریخ را زودتر اعلام کرده اند. حتی برخی از تحلیل کنندگان بازار بر این باور بودند که بلاک چین تلگرام به صورت رسمی کار خود را از ابتدای سال 2020 شروع خواهد کرد اما این گمانه زنی ها نادرست بود و این اتفاق انجام نشد.
در کل هنوز به صورت دقیق مشخص نیست و نمیتوان تاریخ دقیقی اعلام نمود و باید منتظر باشیم. تلگرام در تلاش است با استفاده از فناوری بلاک چین حرکت جدیدی به سمت زیر ساخت های مالی و ارتباطی خود آغاز کند.
کاربران می توانند با استفاده از فناوری بلاک چین تلگرام، هزینه ارسال و یا جا به جایی پول در سر تا سر جهان را دور بزنند و دیگر هزینه های گزاف بابت این انتقال ها پرداخت نکنند، به لطف تلگرام سرمایه افراد با حفظ فضای شخصی انتقال پیدا میکند.
اصلیترین دلیل تلگرام در استفاده از تکنولوژی “بلاک چین” البته عبور از فیلتر ایران نیست. بلکه ورود به بازار ارزهای دیجیتال مانند “بیت کوین” است. مدیران تلگرام بهدنبال دستیابی به رشد خردهفروشی در اپلیکیشن خود تا ۵۰۰ میلیون دلار هستند. اطلاعات موجود نشان از این دارد که پلتفرم “بلاکچین” تلگرام با عنوان The Open Network یا بهاختصار TON شناخته خواهد شد و فناوری آن برگرفته از “بلاکچین” مورد استفاده در بیتکوین با بهبودهایی است که مهندسان تلگرام روی آن اعمال خواهند کرد.
در صورتی که این شبکه با موفقیت راهاندازی شود. زمینه برای تحقق برنامههای بعدی کلید خواهد خورد. ارز دیجیتالی منحصر به «شبکه باز» تلگرام برای خرید و فروش در دسترس کاربران قرار خواهد گرفت و ادعا میشود هیچ ارگانی قادر نخواهد بود، این شبکه را از دسترس کاربران خارج سازد.
در واقع گردانندگان این اپلیکیشن میخواهند یک محیط کاربری غیرقابل نفوذ و غیرقابل فیلتر با تکیه بر ارز دیجیتالی منحصر به همین شبکه تولید کنند. ارز دیجیتالی منحصر به این پیامرسان، “گرام” (Gram) نامگذاری شده است. و قرار است بدون سقف مشخص از سال آینده عرضه شود.
در روز ۲۱ آوریل ۲۰۱۴، به عنوان مدیر عامل شرکت وی کی استخدام شد. بعدها دورف ادعا کرد که این شرکت بهطور واضحی توسط متحدان ولادیمیر پوتین مورد نفوذ قرار گرفته بود. بعد از آن دورف روسیه را ترک کرد و اظهار داشت که او هیچ برنامه ای برای بازگشت ندارد. و گفت این کشور در حال حاضر با کسب و کار اینترنتی سازگار نیست.
پس از خروج از روسیه، او حق شهروندی در سنت کیتس و نویس، جزیره ای در دریای کارائیب را بدست آورد. و بعد از آن توانست شرکت بعدی خود، تلگرام را تأسیس کند. این شرکت بهطور رسمی در برلین تأسیس شد که یک سرویس پیام رسانی رمزگذاری شده میباشد. پاوِل والِریویچ دورُف (زادهٔ ۱۰اکتبر ۱۹۸۴) یک مهندس کامپیوتر اهل روسیه است. او یک کارآفرین است که بیشتر برای تأسیس شبکه اجتماعی ویکی و پیامرسان تلگرام شهرت دارد. پاول برادر کوچکتر نیکلای دورف است.
بنابراین، بلاک چین یک پایگاه داده جهانی، ایمن، مقیاس پذیر، قابل اعتماد و دارای پتانسیل برای ارائه اهداف غیر قابل استفاده است. نکته دیگری که باید به آن اشاره کنیم این است که blockchain Bitcoin نیست. از blockchain به عنوان یک سیستم عامل و Bitcoin به عنوان یک برنامه کاربردی روی آن استفاده کنید. بیت کوین از فناوری blockchain برای معاملات ارزی استفاده می کند نه بیشتر. بیت کوین در حال حاضر تنها 861 blockchain عمومی است. البته نه فقط ساده بلکه احتمالاً قدرتمندترین و تأثیرگذارترین آن است.
به طور کلی در کشور ما زمانی که بحث بلاک چین تلگرام مورد توجه قرار گرفت که زمزمه های فیلترینگ این شبکه اجتماعی به گوش رسید. و پس از آن به طور رسمی تلگرام فیلتر شد و از دسترس خارج شد. در این زمان شایعات زیادی در خصوص تلگرام بلاکچین ایجاد شد. که این شایعات به این قضیه ختم می شد که نسخه بلاکچین تلگرام، باعث می شود. عملا بحث فیلترینگ این شبکه منتفی شده و دیگر فیلترینگ روی آن اثر نکند.
اما این شایعات پایه و اساس علمی نداشت و اصولا فناوری بلاکچین که در تلگرام قرار است به کار گرفته شود. ربطی به فیلترینگ یا عدم فیلترینگ آن نخواهد داشت. تلگرام به دنبال استفاده از فناوری بلاکچین در زیر ساخت های ارتباطی و مالی خود است. و به این ترتیب با استفاده از این فناوری، می تواند حرکتی جدید را به سمت اهداف خود آغاز کند.
در واقع شبکه بلاک چین تلگرام که با عبارت TON شناخته شده است. مخفف عبارت “Telegram Open Network” به معنی “شبکه باز تلگرام” می باشد. باعث می شود تا این شرکت بتواند در مسیر ارائه ارزهای دیجیتال، ارائه پلتفرم محاسباتی و ارتباطی مبتنی بر بلاکچین و بحث اپلیکیشن های غیر متمرکز پیش روی کند. که به نظر می رسد بلاک چین تلگرام بیشتر روی زمینه مالی و سپس اپلیکیشن های غیر متمرکز بلاکچین کار خواهد کرد.
به طور کلی اهداف و ویژگی های شبکه بلاک چین تلگرام و یا همان ( Ton ” شبکه باز تلگرام ” ) به صورت زیر است:
Ton مخفف ( Telegram Open Network ) که در زبان شیرین فارسی به معنای ” شبکه باز تلگرام ” می باشد. این شرکت می تواند با استفاده از این موضوع در مسیر ارز های دیجیتال و ارائه پلتفرم های محاسباتی و ارتباطی بر پایه بلاک چین پیش روی کند. تلگرام در نظر دارد که ارز دیجیتال اختصاصی خود را با نام ( Gram ) معرفی کند.
یکی از اهداف تلگرام یک ابزار بر پایه رمزنگاری شده است. و میخواهد همانند وی چت عمل کند. وی چت ابتدا یک برنامه پیام رسان برای گوشی های هوشمند بود اما هم اکنون یک سیستم پرداخت در چین به حساب می آید.
تلگرام می خواهد با معرفی این ارز دیجیتال ( Gram ) هم گامی در این عرصه بگذارد و هم بخش های مهمی از فعالیت های مالی خودش را پوشش دهد. همین خاطر سبب می شود تا تراکنش های مالی که در بستر این شبکه قرار است صورت گیرد با استفاده از این ارز انجام شود.